Tarinankerronta on tehokkain tapa aktivoida aivojamme

Tarinankerronta on tehokkain tapa aktivoida aivojamme

Vuonna 1748 brittiläinen poliitikko ja aristokraatti John Montagu, Sandwichin neljäs jaarli, kulutti paljon vapaa-ajastaan pelaamalla korttia.

Hän nautti mielellään välipalaa pitäen kuitenkin samalla aina toisen käden vapaana kortteja varten. Tämän vuoksi hän keksi idea syödä lihaa kahden leipäviipaleen välissä, minkä ansiosta hän kykeni vihdoin syömään ja pelaamaan samanaikaisesti. Hänen syömästään ja juuri keksimästään ”sandwichistä”, jossa oli kaksi leipäviipaletta välissään lihaa, tuli yksi länsimaiden suosituimmista ruokakeksinnöistä. Tässä on kiinnostavaa, että et hyvin todennäköisesti koskaan enää unohda tarinaa voileipien keksijästä, tai se on vähintäänkin hyvin paljon epätodennäköisempää, kuin jos tarina olisi esitetty sinulle ranskalaisilla viivoilla tai pelkästään informatiivisessa muodossa. Yli 27 000 vuoden ajan, ajalta jolta ensimmäiset luolamaalaukset on löydetty, tarinoiden kertominen on ollut eräs tärkeimmistä kommunikaatiomenetelmistämme.

Kuinka aivomme aktivoituvat kertoessamme tarinoita

Pidämme kaikki hyvästä tarinasta, olipa kyseessä romaani, kirja tai yksinkertaisesti joku ystävämme kertoma tarina. Mutta miksi me koemme paljon suurempaa yhteyttä, kun kuulemme tapahtumat kerrottuna? Vastaus on itse asiassa melko yksinkertainen. Jos kuuntelemme Powepoint-esitystä tylsistyttävillä ranskalaisilla viivoilla, tietty osa aivoistamme aktivoituu. Tutkijoiden kielessä nämä ovat Brocan ja Wernicken alueet. Tämä vaikuttaa aivojemme kielenkäsittelyosiin, joissa muunnamme sanat merkitykseksi. Ja tämän lisäksi muuta ei tapahdu.

Kun meille kerrotaan tarinaa, asiat muuttuvat dramaattisesti. Aivoissamme eivät aktivoidu pelkästään kielenkäsittelyosat, vaan myös kaikki muut osat aivoistamme, joita käyttäisimme muuten tarinan tapahtuman kokemiseen. Jos joku kertoo meille, kuinka herkullisia tietyt ruoat olivat, aistikuori aktivoituu. Jos kyseessä on liike, motorinen aivokuori aktivoituu. Tarina voi saada koko aivot toimimaan, ja mikä vielä parempaa, kun kerromme tarinoita muille, jotka ovat auttaneet meitä muokkaamaan ajatteluamme ja elämäntapaamme, me voimme vaikuttaa heihin samalla tavalla. Princetonin yliopiston Uri Hasson kertoo, että kertoessamme ja kuunnellessamme tarinoita, ihmisten aivot voivat synkronoitua. Voit saada muut kokemaan kaiken, minkä olet itse kokenut. Tai ainakin heidän aivoistaan aktivoituvat samat alueet kuin sinulla.

Evoluutio on virittänyt aivomme tarinankertomiseen

Kaikki tämä on hyvin mielenkiintoista. Tiedämme, että voimme aktivoida aivomme paremmin, jos kuuntelemme tarinoita, mutta vastaamatta on vielä kysymys, miksi näin käy? Miksi tarinamuodossa, jossa tapahtumat avautuvat yksi toisensa jälkeen, vaikuttavat niin suuresti oppimiseemme? Yksinkertainen vastaus on, että olemme virittyneet tällä tavoin.

Jos tarina puretaan yksinkertaisimpaan muotoonsa, se on yhteyttä syyn ja seurauksen välillä. Ajattelemme narratiiveina kaiken päivää, oli kyseessä sitten ostosten tekeminen, töiden ajatteleminen tai puolisomme kotona. Luomme lyhyitä tarinoita päässämme jokaista toimintaa ja keskustelua varten. Tutkimusten mukaan henkilökohtaiset tarinat ja juoruilu muodostavat jopa 65 % keskusteluistamme.

Tarina liitetään aiempaan kokemukseen

Aina, kun kuulemme tarinan, haluamme yhdistää sen johonkin aiempaan kokemukseemme. Tämän takia metaforat toimivat niin hyvin ihmisillä. Kun etsimme ahkerasti vastaavaa kokemusta aivoistamme, aktivoimme insula-nimisen aivojen osan, joka auttaa meitä suhteuttamaan tarinan aiempaan tuskan, onnen tai inhon kokemukseen. Linkitämme metaforat ja kirjaimelliset tapahtumat automaattisesti. Aivomme kokonaisuudessaan etsivät syytä ja seurausta suhteessa kaikkeen, mitä olemme aiemmin kokeneet.

Tarina liitetään aiempaan kokemukseen

Onko sinulla ollut kokemus, että hyvä ystäväsi kertoo sinulle tarinan, ja sitten kaksi viikkoa myöhemmin kerrot saman tarinan hänelle ikään kuin se olisi ollut sinun ideasi? Tämä on täysin normaalia ja samaan aikaan se on myös yksi tehokkaimmista keinoista saada ihminen mukaan ideoihisi ja ajatuksiisi. Princetonin Uri Hassonin mukaan tarina on ainoa tapa aktivoida osia aivoista niin, että kuuntelija muuttaa tarinan omaksi ideakseen ja kokemuksekseen.

Marianne

Kommentointi on suljettu.