Roolipelien yllättävät hyödyt osa 2

Roolipelien yllättävät hyödyt osa 2

Kun ajattelet mielessäsi Dungeons & Dragons -roolipeliä, et välttämättä ajattele sosiaalisia taitoja, mutta se on jälleen yksi stereotyyppi, joka ei välttämättä ole todenmukainen.

Roolipelit ovat sataprosenttisesti sosiaalisia. Sinun täytyy kyetä keskustelemaan muiden ihmisten kanssa, osoittaa tunteesi tietyissä tilanteissa ja tehdä tämä kaikki ihmisryhmässä. Roolipeleissä on sisäänrakennettu sosiaalinen verkosto. Videopelit voivat toki tarjota saman tiettyyn rajaan asti, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole täysin sama asia.

Suoraa vuorovaikutusta

Roolipelit tuovat vuorovaikutuksen suoraan eteesi ilman välissä olevaa monitoria. Lisäksi saat viettää aikaa ystäviesi kanssa. Ennen ja jälkeen pelisession voitte vaihtaa keskenänne kuulumisia. Kun tiedät jonkun tietyn pelin säännöt, voit helposti hankkia myös uusia ystäviä. Voit osallistua toisiin peliryhmiin ja somia uusia ystävyyksiä. Prosessi on helpompaa, kun pelissä on niin paljon yhteistä. Matkoilla ollessasi ystävien hankkiminen voi olla hankalaa, mutta paikallisessa peliliikkeessä voit ottaa selvää paikallisista pelaajaryhmistä.

Roolipeleihin kuuluva sosiaalinen verkosto voi olla erityisen hyödyllinen myös lapsille. Uusien ystävien hankkiminen voi olla hankalampaa joillekin ihmisille, ja roolipelien välttämätön sosiaalinen vuorovaikutus voi auttaa heitä löytämään ihmisiä, joilla on samat kiinnostuksenkohteet. Lisäksi niin lapset kuin aikuisetkin voivat käyttää roolipelejä ujoutta vastaan taistelemiseen. Pelaajat saavat hahmonsa muodossa naamion, jonka takana he eivät tunne oloaan niin haavoittuneeksi.

Hahmo toimii välineenä

Kun roolipelihahmoa käyttää välineenä, on helpompaa puhua muille. Itse pääsin ajan myötä eroon ujoudesta ja vitsailu ja keskustelujen käynnistäminen alkoivat sujua luonnostaan. Ujoudessa itsessään ei toki ole välttämättä mitään vikaa, mutta niille, jotka haluavat astua välillä pois mukavuusalueeltaan, roolipelaaminen saattaa tarjota apua.

Useimmat roolipelit eivät pääty voittoon tai tappioon, mutta niissä vaaditaan silti tiimityötä. Tapahtumien kulku riippuu pelaajien toiminnoista aivan kuin missä tahansa muissakin peleissä, ja yhteistyökyvyttömyys muiden pelaajien kanssa vähentää takuulla pelaamisen hauskuutta. Roolipelit on suunniteltu alusta pitäen nojaamaan yhteistyöhän, ja voi olla erittäin hauskaa pelata peliä, jossa ei ole voittajia ja häviäjiä.

Virkistystä arkeen

Monet pelit pyrkivät olemaan kilpailullisia, mutta elämä saattaa olla riittävän kilpailullista, ja roolipelaaminen tarjoaa virkistävän muutoksen arjen rytmiin. Lisäksi tiimipelaajana toimimisen opettelu on erittäin tärkeää työmaailmassa. Töissä otat roolin ja teet asioita, joihin sinut on koulutettu, ja sama pätee roolipeleissä. Hahmollasi on tavallisesti tietty taitopaketti, joka täyttää roolin monipuolisessa ryhmässä. Aivan kuten työpaikallakin, ellet tee työtäsi, joko tiimi voi kärsiä siitä.

Virkistystä arkeen

Tämä ei tietenkään tarkoita, että roolipelit olisivat yhtä totisia kuin työ. Ne voivat vain auttaa sinua oppimaan perusteet toisten kanssa työskentelemisestä. Opit tuntemaan hieman, kuinka pystyt toimimaan vuorovaikutustilanteissa stressaavassa ympäristössä. Kenties huomaat olevasi hyvä johtaja, kun suunnittelet täydellisen taistelun, jossa kukaan ei vahingoitu liikaa. Tai ehkä huomaat olevasi enemmänkin tukijatyyppiä, joka on valmiina hyppäämään jonkun toisen avuksi tarvittaessa. Kenties taas osaat ajatella muita paremmin laatikon ulkopuolelta ja pääset ulos monimutkaisista tilanteista. Ei ole olemassa huonoja tai hyviä rooleja, on vain täytettäviä rooleja. Kun opit pelaamaan tiimin kanssa, voit oppia myös työskentelemään ryhmässä. Roolipelit ovat täynnä ongelmanratkaisukykyä vaativia tilanteita. Sinun ja tiimisi jäsenten edessä on kerroksittain erilaisia ongelmia. Ja ongelmanratkaisu pyörittää maailmaa. Saat joutua selvittämään sana-arvoitusta navigoidessasi labyrintin läpi päättäessäsi parasta tapaa hyökätä örkkilauman kimppuun yrittäessäsi selvittää murhamysteeriä, samalla kun pyrit estämään pimeää lordia kaappaamasta valtakuntaa. Siinäpä vasta ongelmia kerrakseen.

Marianne

Kommentointi on suljettu.