Roolipelien yllättävät hyödyt osa 1

Roolipelien yllättävät hyödyt osa 1

Kun kuulet puhuttavan Dungeons & Dragonsin kaltaisista roolipeleistä, mieleesi tulee luultavasti hämärä kellari täynnä ihmisiä hassunnäköisissä kaavuissa pyörittämässä noppaa, mutta kyseessä on paljon enemmän kuin tämä.

Sen lisäksi, että roolipelit ovat todella hauskaa ajanvietettä, ne voivat oikeasti myös opettaa sinulle taitoja, joita voit käyttää reaalimaailmassa.

Ennakkoluulot murtuvat

Kun kuulin ensimmäisen roolipeleistä, ajattelin välittömästi, että se on nörteintä mahdollista toimintaa. Saatoin vain kuvitella, kuinka naurettavalta tuntuisi istua pöydän ympärillä muiden ihmisten kanssa ja toimia niin kuin joku tai jokin muu taistelisi kuvitteellisesti örkkejä ja lohikäärmeitä vastaan. Koko touhu lähtökohdiltaan kuulosti liian nörtiltä, vaikka itsekin olen ollut innostunut videopeleistä ja muista ”nörttimäisistä” asioista. Muutama vuosi myöhemmin huomasin olleeni täysin väärässä. Heti kun näin hirviöistä ja miekoista koostuvan julkisivun taakse, roolipelit näyttäytyivät paljon kiinnostavampina kuin muut perinteiset pelit. Fantasiaseikkailujen takaa löytyi hauska sosiaalinen kokoontuminen, joka vaatii nopeaa ajattelua, ongelmanratkaisua, luovuutta ja lopulta hyväksi tiimipelaajaksi oppimista. Kuulostaako tutulta? Se johtuu siitä, että tilanne on sama lähes kaikkien työpaikkojen kanssa. Paljastui, että pelaamisessa ei olekaan kyse lohikäärmeistä ja hautakammioista, vaan kriittisestä ajattelusta ja tiiminä työskentelystä.

Roolipeleissä kyseessä on luovuus

Nyt nautin roolipeleistä niin usein kuin vain voin. On mukavaa paeta reaalimaailman murheita ja ongelmia, mutta jokaisessa pelaamassani sessiota huomaan itse asiassa oppivani samalla jotain. Ehkä se jotain itsestäni ja ajattelutavastani, ehkä se on jotain ystävästäni, mikä tekee meistä läheisempiä tai ehkä vain opin katsomaan asioita uudella tavalla. Olen oppinut, että roolipeleissä on kyse paljon enemmästä kuin pelin pelaamisesta ja että ennen kaikkea ne on tarkoitettu kaikille.

Roolipeleissä on kyse luovuudesta. Roolipeleissä on tiettyjä ominaisuuksia, jotka ylittävät tyypillisen vuorovaikutuksen muissa peleissä. Sinulla on todellinen vapaus ja mahdollisuus liikuttaa tarinaa eteenpäin ja sopeutua siihen haluamallasi tavalla. Jokaisessa pelissä on säännöt, mutta ne ovat pelkkä tukiranka tarinalle, jonka sinä ja tiimisi haluatte luoda.

Tarinat aktivoivat aivoja

Tarinankerronta on yksi tehokkaimmista tavoista aktivoida aivoja, ja roolipelien pelaaminen tekee tämän erinomaisen hyvin. Kun kerromme tarinoita, tai koemme niitä, aivojemme täytyy käsitellä kieltä, tapahtumien syitä ja seurauksia sekä suhteuttaa ne aiempiin kokemuksiimme. Kun pelaat roolipeliä, aivosi toimivat kaikilla sylintereillä. Se on sinulle hyväksi samalla tavalla kuin sosiaaliset suhteet tai kirjan lukeminen on hyväksi sinulle.

Roolipelit voivat muuttaa ihmisen elämän. Mikäli elämä kuluu televisiota katsellen, roolipelit voivat tuoda kaivattavaa sosiaalista toimintaa, lukemista ja jännitystä. Vaikka roolipelaaminen ei muuttaisi elämääsi, se voi kuitenkin tuoda siihen lisää sisältöä. Pelatessasi kehität luovuuttasi tavalla, jota et ehkä koskaan aiemmin kokenut. Toimitpa pelissä sitten pelinjohtajana, joka kontrolloi pelaajille sattuvia tapahtumia, tai pelaat yhtenä pelin hahmoista, tarinankerrontakykysi kehittyy.

Pelinjohtajalta vaaditaan eniten

Pelinjohtajien on oltava erityisen hyviä tarinankertojia. Vaikka jos käyttäisit valmista seikkailua, jossa suurin osa työstä on jo tehty, sinun on silti oltava valmiina luomaan dialogia ja persoonallisuuksia NPC-hahmoille ja kyettävä kuvailemaan pelaajien tutkimaa maailmaa eloisasti. Pelaajana sinun täytyy keksiä tapoja tehdä hahmostasi kiinnostavampi luomalla sille persoonallisia ominaisuuksia tai hyvän taustatarinan.

Pelinjohtajalta vaaditaan eniten

Roolipeleissä sinun on ammennettava siitä mitä tiedät ja luotava jotain mistä sinä ja muut voitte nauttia. Monet kuuluisat luovat ihmiset ovat myös saaneet vaikutteita Dungeons & Dragonsista. Koomikko Stephen Colbert, kirjailija George R. R. Martin, koomikko Robin Williams, Simpsonien luoja Matt Groening ja Communityn luoja Dan Harmon ovat kaikki pelanneet roolipelejä. Tarinankerronta on yksi luovista perustaidoista, josta voi johtaa monia muita taitoja.

Marianne

Kommentointi on suljettu.