Mitä roolipelaaminen ylipäätään on

Mitä roolipelaaminen ylipäätään on

Jokainen tietää mitä roolipelaaminen on. Sehän tuntuu niin itsestään selvältä, ettei aiheesta tarvitse edes keskustella.

Kyseessä ovat ne pelit, joissa otat roolin johtohahmona, jonka täytyy kohdata vaikeita haasteita ja pelastaa maailmankaikkeus. Tapaat paljon siistejä hahmoja, hankit uusia taitoja ja kykyjä, taistelet ilkeitä hirviöitä vastaan ja seuraat eeppisen tarinan avautumista: oman tarinasi. Mutta tämä kuvaisi itse asiassa noin puolia kaikista moderneista peleistä, joten mennäänpä hieman taaksepäin. Roolipelejä on useita eri tyyppejä, ja ne sijoittuvat useisiin ympäristöihin ja alakategorioihin muuttuen yhä rakeisimmiksi, mitä syvemmälle niitä tarkastellaan. Toiminta- ja strategiaroolipelit voitaisiin ajatella kahtena roolipelien heimona, kun taas Phantasy Star -sarja voisi olla oma lajinsa. Mutta makrotasolla roolipelit jaetaan yleensä kahteen pääkuntaan, pöytätasolla pelattaviin (esimerkiksi Dungeons & Dragons, FATE ja Fiasco) ja videopeleihin (Chrono Trigger, Horizon Zero Dawn ja Final Fantasy -sarja).

Liveroolipelaaminen

Joidenkin mielestä liveroolipelaaminen (LARP) olisi kolmas roolipelaamisen pääkunta, mutta tässä yhteydessä sitä pidetään osana pöytäpelejä, koska se on fyysistä eikä digitaalista toimintaa. Koska pöytäpelit ja digitaaliset roolipelit ovat täysin erilaisia medioita, jotka kuitenkin ovat saman genreleiman alla, on syytä tarkastella molempia rinnakkain ja tunnistaa mitä yhteistä niillä on. Tämän jälkeen meidän pitäisi kyetä sanomaan mikä tekee roolipelistä roolipelin.

Ajatellaan pöytäroolipelejä. Ensimmäinen sellainen oli alkuperäinen Dungeons & Dragons, joka julkaistiin vuonna 1974. Se syntyi miniatyyrisotapelistä nimeltään Chainmail. D&D:n suurin innovaatio oli ottaa yksilö sotapelin yksiköstä, nimetä kyseinen yksilö ja antaa sille pelistatistiikat ja sen jälkeen pyytää pelaajia ottamaan kyseisen henkilön rooli mielikuvitusmaailmassa. Peli on tietenkin paljon enemmän kuin tämä, ja monia innovaatioita löytyy ensimmäisestä ja myöhemmistä versioista, mutta se on kuitenkin pelin ydin.

Määritelmä

Jokaisessa pöytäroolipelissä on oltava tietyt peruselementit. Pelaajan täytyy ohjata tiettyä hahmoa, jolla on oltava statistiikkaa ja/tai muihin pelin objekteihin liittyviä attribuutteja. Hahmolla on oltava tärkeä fiktionaalinen tai tarinallinen suhde muihin tarinan elementteihin. Pelaaja tekee päätökset hahmolle, astuen kyseiseen rooliin ja tehden valinnan hahmon toiminnan mukaisesti.

Yllä olevat elementit on luetteloitu yleisestä yksityiskohtaisempaan. Ensimmäinen pätee useissa peligenreissä, ja viimeinen pätee lähinnä vain roolipeleissä. Olisi houkuttelevaa luetteloida muita yleisiä roolipeliominaisuuksia näiden rinnalle, kuten hahmon luominen, pelinjohtaja, joka vastaa NPC-hahmojen toiminnasta ja kaikista maailman tapatumista. Lisäksi pöytäroolipelejä pelataan yleensä kasvotusten pöydän ympärillä lyijykynän ja paperin kanssa, mutta nämä ominaisuudet eivät ole niin yleispäteviä, että roolipelejä voisi jakaa niiden mukaisesti alalahkoihin.

Tietokonepelit

Kun näitä ominaisuuksia verrataan klassisiin tietokoneroolipeleihin, kuten Final Fantasyyn, huomataan etteivät ne ole yksinkertaisen määritelmämme mukaisesti roolipelejä. Suurin osa tai kenties kaikki tietokoneroolipelit eivät ole varsinaisesti roolipelejä, vaan jotain muuta. Jotkut saattavat olla avoimen maailman pelejä, toiset fantasiateemaisia toimintaseikkailuja tai tarinaltaan rikkaita vuoroihin perustuvia taktisia pelejä. Hämmennystä herättää varmasti se, että niihin on lainattu klassisista Dungeons & Dragonsin kaltaisista peleistä ominaisuuksia, kuten mekaanisia ideoita tai miekkaan ja magiaan perustuvat ympäristö. Mutta nämä eivät kuitenkaan vielä riitä.

Tietokonepelit
Marianne

Kommentointi on suljettu.