Korttipeliharrastus on hyväksi aivoille

Korttipeliharrastus on hyväksi aivoille

Monet ihmiset saattavat ajatella, että korttipelit sopivat vain huviksi ja ajanvietteeksi, mutta näyttää siltä, että korttipakan tuntemisesta saattaakin olla melko paljon hyötyä. Jopa aivan yksinkertaisimmat korttipelit voivat auttaa pitämään henkilön aivotoiminnan terävänä, parantaa muistia, kasvattaa itseluottamusta ja kehittää tärkeitä taitoja myös ammatillisessa mielessä. Korttipelien harrastaminen on palkitseva kokemus, eikä pelkästään niiden hauskuuden takia!

Korttipelit aikuisille

Korttipelitaitojen hiominen tarjoaa runsaasti hyötyjä aikuisille. Monet aikuisiän saavuttaneet pitävät yleisesti pelaamista ja vapaa-aikaa ylellisyytenä, mutta tutkimusten mukaan pelaaminen on hyväksi ihmisille. Vapaa-ajasta nauttiminen on loistava tapa poistaa stressiä, viettää aikaa rakkaidesi kanssa ja päästä hetkellisesti karkuun arjen taakoista. Myös kaikkien eläinten on havaittu leikkivän, myös pelkän taitojen kehittämiseen vaadittavan pentuiän leikkimisen lisäksi. Jotkut eläimet jopa leikkivät vaarallisia leikkejä petoeläinten kanssa pelkän huvin vuoksi. Pelaaminen ja leikkiminen eivät pelkästään helpota mieltäsi, vaan ne myös stimuloivat hermojen kasvua niissä aivojen osissa, jotka ovat vastuussa tunteiden ja toimintojen ohjauksesta.

Korttipelit tarjoavat mielenkiintoista sosiaalista dynamiikkaa aikuisille. Se on yksi parhaista keinoista saada kokoon joukko ystäviä – ja helpommista, koska tarvitsette vain korttipakan ja pöydän – kenenkään ei tarvitse pukeutua tai varustautua mitenkään ihmeellisesti ja se on juuri riittävän hyvä syy kokoontua yhteen viikonloppuna. Voit oppia paljon ystävistäsi hyvin ainutlaatuisella tavalla: useimmissa porukalla pelattavissa korttipeleissä sinun täytyy pystyä lukemaan pariasi tai vastustajiasi.

Hyvä esimerkki tästä on pokeri, sillä siinä sinun täytyy kiinnittävää tarkasti huomiota kaikkien muiden pelaajien käyttäytymiseen kaikkina aikoina ja kaikissa pelin vaiheissa. Saiko pelaaja juuri itselleen huonon kortin vai esittääkö hän vain turhautunutta? Uskovatko kaikki muut sinun bluffisi vai näyttääkö joku pelaaja erityisen itsevarmalta? Muiden seuraamisen lisäksi sinun täytyy hillitä itsesi.

Sinun täytyy varmistaa, ettet näytä liikaa tunteitasi suuntaan tai toiseen, ja tarkkailla erityisen tarkasti omia reaktioitasi. Tämä voi toimia erinomaisena harjoituksena tiukkaa kokousta varten tai myyntipuheen pitämiseen asiakkaille. Opit suostuttelemaan vaivihkaa muita ja samalla hahmottamaan, ovatko muut samalla sivulla kanssasi.

Pokerin kaltaiset pelit kehittävät myös suuresti pelaajien itsehillintää. Pelaajat eivät voi innostua liikaa ja mennä all-in, jos todennäköisyydet – joita on myös pohdittava jatkuvasti – eivät ole heidän puolellaan. Pelaajat eivät saa antaa pelin kuumentaa tunteitaan, vaan heidän on tehtävä kaikki päätökset huolellisesti.

Aikuiset voivat myös kehittää lyhytkestoista muistiaan pelaamalla korttipelejä. Erityisen suotuisa vaihtoehto tähän näyttäisi olevan bridge. Eräässä tutkimuksessa löydettiin merkittäviä todisteita siitä, että eräs aivoalue, jotka käytetään bridgeä pelatessa, stimuloi myös kehon immuunijärjestelmää. Vaikka tästä ei ole vielä täyttä varmuutta, tutkijat arvelevat, että tämä voi johtua siitä, että pelaajien on käytettävä samanaikaisesti visualisointi-, muisti- ja jaksottamiskykyjään.

Korttipelit voivat olla parhaimmillaan loistava keino rentoutua pitkän päivän päätteeksi monesta syystä. Ne ovat rentouttava keinoa hankkia takaisin hallinnan tunne, varsinkin päivinä, jolloin kaikki tuntuu lipsuneen ohi käsistäsi. Korttipelit voivat tarjota mielellesi mahdollisuuden lopettaa eri vastuualueidesi läpikäymisen ja saada ajatuksesi liikkeelle eri suuntaan kuin missä ne ovat olleet koko päivän ajan. Hauskinta kortin pelaaminen on aina mukavassa seurassa, mutta mikäli sinulla ei ole pelikaveria, jonka kanssa voit pelata, voit pelata yksin esimerkiksi pasianssia tai venttiä netissä. Korttipelit antavat sinun nähdä asioita eri tavalla ja hankkimaan laajempaa perspektiiviä. Saatat itse asiassa huomata, että miettiessäsi minkä tahansa käsilläsi olevan korttipelin kuvioita saatatkin löytää uuden ratkaisun johonkin ongelmaan, joka on painanut pitkään mieltäsi.

Pelaaminen ja rajoitteet

Kortin pelaaminen tarjoaa hämmästyttäviä hyötyjä myös vammaisille, varsinkin niille, joilla on kognitiivisia rajoitteita. Korttipelit tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia: niissä voidaan käyttää kortteja laskemiseen, yhdistämiseen, numeroiden tunnistamiseen, muotojen ja kuvioiden hahmottamiseen ja jopa perustason lisäämiseen, vähentämiseen, kertomiseen ja jakamiseen. Esimerkiksi valokuvamuistin omaava henkilö voi pitää helpompana korttien käyttämistä laskutehtävissä, kun hän näkee sekä numerot että niiden osoittamat määrät korteissa.

Ihmiset, joilla on rajoitteita, voivat myös harjoittaa muistiaan ja kohentaa taitojaan yksinkertaisissa yhdistelypeleissä. Kun heidän korttipelaamisen taitonsa kehittyvät, he voivat siirtyä ylöspäin yhä monimutkaisempiin peleihin, joissa pelaajien täytyy kiinnittää tarkemmin huomiota pelin tapahtumiin. Säännöllisen harjoittelun myötä he oppivat parantamaan taktikointitaitojaan ja arvioimaan tulevaa, ennustamaan mahdollisia lopputuloksia ja tekemään suunnitelmia.

Ikäihmiset ja korttipelit

Korttipelin kognitiiviset hyödyt ovat erityisen huomattavia ikäihmisten kohdalla. Henkilö voi antaa aivoilleen pientä ongelmanratkaisuharjoitusta pelaamalla vaikkapa erilaisia pasianssipelejä tai vaikkapa venttiä. Korttipelit tarjoavat viihdyttävää aivostimulaatiota, ja niitä voi harrastaa yksin tai yhdessä ja melkeinpä missä ja milloin tahansa. Jos henkilö on liikunta- tai näkörajoitteinen, pelissä voi käyttää erikoiskortteja, joiden kanssa pelaaminen onnistuu vähemmällä vaivalla. Ja vaikka kortin pelaaminen ei välttämättä pysty ehkäisemään Alzheimerin kaltaisten rappeuttavien sairauksien kehittymistä, on tutkittu, että tämänkaltainen säännöllinen aivojen stimulointi saattaa hidastaa oireiden syntymistä ja auttaa henkilöä toimimaan korkeammalla tasolla.

Kortin pelaaminen saattaa itse asiassa olla hyödyllistä Alzheimerin taudin diagnoosin saaneille henkilöille. Eristäytyminen voi olla suuri ongelma, mutta korttipelien myötä henkilö voi seurustella muiden kanssa kevythenkisellä ja positiivisella tavalla. Kyseessä voi olla henkilö, jonka kanssa voi pelata parina giniä, tai viikoittainen ryhmä herttapeliä varten. Sen lisäksi, että tuttu harrastus voi rauhoittaa monien Alzheimerista kärsivien potilaiden ahdistusta ja ärtyisyyttä, se voi myös tuoda esiin mieluisia muistoja menneisyydestä. Korttipakan kaaoksen seasta löytyvät kognitiiviset hyödyt ja aivojen saama stimulaatio takaavat, että korttipelien valinta uudeksi harrastukseksi tarjoaa runsaasti hyötyjä. Olitpa sitten astumassa ensimmäistä kertaa korttien maailmaan tai lämmittelemässä uudestaan vanhaa harrastusta nuoruudestasi, uskalla aloittaa pienin askelin ja nousta pikkuhiljaa ylemmäksi. Muista, että tärkeintä on kuitenkin rentoutua ja pitää hauskaa!

Marianne

Kommentointi on suljettu.