Katsaus roolipeleihin ja niiden pelaajiin osa 2

Katsaus roolipeleihin ja niiden pelaajiin osa 2

Tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa aloitettiin tutustuminen erilaisiin roolipelityyppeihin, joita olivat perinteiset kynän ja paperin kanssa pelattavat pöytäroolipelit, liveroolipelit sekä tietokoneroolipelit.

Näiden lisäksi on olemassa vielä neljäs jaottelutyyppi, massiiviset monen pelaajan verkossa pelattavat roolipelit (MMORPG), jotka ovat nuorin roolipelien muoto. MMORPG-peleissä tuhannet pelaajat ottavat yhteyden palvelimeen käyttämällä erityistä peliohjelmista. Tämä ohjelma renderöi kuvitteellisen maailman samoin kuin tavallisen tietokoneroolipelin ohjelmisto. Mielestäni tämä pelityyppi ansaitsee oman kategoriansa jo pelkästään sen päivittäisten palvelimelle yhteyden ottavien valtavien pelaajamäärien perusteella, koska sillä on suora vaikutusta sille, minkä tyyppistä pelaamista nämä pelit tarjoavat. Massiivisen monen pelaajan roolipelit ovat tällä hetkellä huomiota herättävin roolipelien muoto, sillä näillä peleillä on suurta merkitystä taloudellisesti ja sosiaalisesti. Jatkossa tässä artikkelissa sanalla roolipelaaminen tarkoitetaan pääasiassa kynän ja paperin kanssa suoritettavaa pelaamista.

Välitysmedian erot

On sanomattakin selvää, että välitysmedian ja -tavan erot vaikuttavat roolipelien luonteeseen, nämä neljä erilaista roolipelityyppiä ovat sukua toisilleen, mutta ne saattavat erota toisistaan toisinaan hyvin paljon. Jotkut pelaajat pitävät vain yhdestä tietystä muunnelmasta, eikä heillä ole juuri kiinnostusta muita pelityyppejä kohtaan. He saattavat jopa vastustaa ideaa, että joku yksittäinen tai kenties kaikki muut roolipelityypit ylipäätään ovat roolipelaamista tai edes pelaamista. Esimerkiksi paperin ja kynän avulla pelaavat saattavat yleisesti vastustaa tietokoneroolipelejä, koska niistä puuttuu heidän mielestään tarina, draama ja todellinen roolipelaaminen.

Välitysmedian erot

Asiaan vihkiytymättömälle roolipelejä on hankala selittää. Ryhmä pelaajia kokoontuu sessiota varten olohuoneeseen, kellariin, ullakolle, puutarhaan tai ulkotiloihin. Tila on usein sisustettu tilanteeseen sopivaksi: valot on himmennetty, kynttilät palavat ja esille on otettu koristeita luomaan ilmapiiriä. He istuvat suuren pöydän ympärillä tai asettautuvat mukaviin tuoleihin suurin piirtein ympyrän muotoon. He ottavat esiin sääntökirjoja, paperilappusia, oudon muotoisia noppia ja lyijykyniä, laittavat tarjolle naposteltavaa ja juomia ja alkavat kertoa toisilleen tarinoita. Tai paremminkin he tekevät yhteistyötä kertoakseen toisilleen yhden yksittäisen tarinan, jossa he kaikki pelaavat roolia yhden ennakkoon valitun pelaajan opastamana ja tuomaroimana. He heittävät usein noppaa ja kirjaavat ylös tapahtumia hahmokorteilleen. He saattavat piirtää karkeita karttoja kuvitteellisista sijainneista ja maista tyhjille paperilapuille tai käyttää monimutkaisia karttoja, jotka on ostettu tai valmisteltu etukäteen.

Rekvisiittaa

Pelaajat saattavat käyttää pieniä metallisia pienoishahmoja esittämään omia hahmojaan ja tarinan muita hahmoja merkitäkseen niillä sijainnit kartalla, tai he saattavat käyttää värikkäitä kiviä, tulitikkuja tai ylimääräistä noppaa samaa tarkoitusta varten. Joissa ryhmissä pelaajat saattavat itse asiassa pysyä hahmossaan koko ajan, muuttaen välillä ääntään, ottaen käyttöön tekaistun aksentin ja pukeutuen rooliasuihin. Useimmissa ryhmissä keskustelu vaihtuu eri tilanteissa hahmona käytäviin ja normaaleihin keskusteluihin saumattomasti.

Tarina keskeytyy usein virvokkeiden tai välipalojen nauttimisen tai huumoripitoisten taukojen vuoksi, tai peli-ilta saattaa keskeytyä esimerkiksi tunniksi yhdessä nautitun aterian ajaksi. Ryhmät saattavat kokoontua kerran viikossa, kerran kuussa tai harvemmin. Sessiot saattavat kestää muutaman tunnin tai jatkua usean päivän ajan pelaajien nukkuessa välillä. Pelaajat tekevät tätä pelatakseen hauskaa peliä, kuunnellakseen hyvän tarinan, näytelläkseen kiinnostavaa hahmoa tai pelkästään saadakseen mahdollisuuden nauttia muutaman oluen ystävien kanssa. Monissa tarinoissa on mukana haltioita, kääpiöitä ja hiisiä, ja niissä käytetään fantasiakirjallisuudesta mukautettua maailmaa. Joissain muissa tarinoissa pelaajat saattavat olla vaikkapa vampyyreita, jotka vaanivat varjoissa modernissa New Yorkissa, tai he saattavat kisailla X-Wing-aluksillaan asteroidikenttien läpi viedäkseen perille toisen Kuolemantähden suunnitelmat kapinallisille.

Marianne

Kommentointi on suljettu.