Katsaus roolipeleihin ja niiden pelaajiin osa 1

Katsaus roolipeleihin ja niiden pelaajiin osa 1

Kynällä ja paperilla pelattavat roolipelit kuten myös tietokonepelitkin ovat perusteeltaan sääntöihin perustuvia simulaatiomoottoreita, jotka käyttävät peliin perustuvaa vuorovaikutusta.

Nämä samankaltaisuudet mahdollistavat tietokonepelejä varten kehitettyjen teoreettisten konseptien ja käsitteiden käyttämisen roolipelien tutkimiseen. Tässä artikkelissa tutustutaan pelaamiseen, pelin sääntöihin sekä pelien simulaatioon. Useimmat roolipelaajat sanovat, että paperilla ja kynällä pelattavat roolipelit tarjoavat paremman mahdollisuuden aitoon roolipelaamiseen ja dramaattisiin käänteisiin pelin sisällä, kun taas heidän mukaansa tietokoneversiot ovat pelkkiä hahmonrakentajia tai kauniisti koristeltuja taulukoita. Roolipelejä ei kuitenkaan kutsuta roolipeleiksi turhaan, ne ovat kuvitteellisia simulaatioita ja niiden säännöt on suunniteltu tietyntyyppistä pelitoimintaa silmällä pitäen. Ensiksi on tarkasteltava roolipelien määritelmään, sillä sitä käsitellään melko suppeasti alan kirjallisuudessa. Olemassa oleva kuva roolipeleistä perustuu yleensä kiihkoisaan noppien heittelyyn ja taisteluun ja tavaran keräämiseen perustuvaan pelityyppiin, jota suosivat teini-ikäiset Dungeons & Dragons -pelaajat, tai sitten näiden pelien dramaattista potentiaalia ja pelaamiseen liittyvän tarinankerronnan taiteellisuutta ylikorostetaan. Tavallisesti roolipelaamisen voi sovittaa johonkin näiden kahden ääripään välille.

Neljä roolipelityyppiä

Roolipelit ovat hieman yli 30 vuotta vanha keksintö. Ensimmäinen versio Dungeons & Dragonsista julkaistiin vuonna 1974, vaikka Dave Anderson ja Gary Gygax olivat työskennelleet idean kanssa jo vuodesta 1971 alkaen. Tämän jälkeen roolipelit ovat kehittyneet erilaisiin suuntiin. Tietyt yhden ja usean pelaajan tietokonepelit kuuluvat parhaiten tunnettuihin Dungeons & Dragonsin jälkeläisiin. Pohjimmiltaan perinteisintä roolipelaamista, jota pelataan ystävien kanssa pöydän ympärillä paperin, kynän ja nopan kanssa, harrastaa kuitenkin yhä vain melko pieni ja hajanainen faniryhmä. Yleensä roolipelit voi luokitella neljään tyyppiin.

Paperin ja kynän kanssa pelattavat roolipelit ovat vanhin roolipelien muoto. Nimitys paperista ja kynästä johtuu siitä, että suurimmassa osassa näitä pelejä käytetään kynää ja paperia pelin tapahtumien kirjaamiseksi ylös. Tärkeimmän hahmojen tiedot kirjataan hahmokortteihin ja usein sijainnit kartoitetaan paperin paloille tai vastaaville materiaaleille. Näitä pelejä pelataan pöydän ympärillä tai muissa vastaavissa kotioloissa. Tämän vuoksi niitä kutsutaan joskus myös pöytäroolipeleiksi muiden pöytäpelien tapaan. Paperilla ja kynällä pelattavissa roolipeleissä tarinaa enemmänkin kerrotaan kuin näytellään. Näissä peleissä pelaaja pelaa hahmollaan kuvailemalla mitä hän tekee ja mitä hän sanoo. Sääntöjä käytetään hahmon kykyjen ja hänen toimintansa tehokkuuden määrittämiseen. Noppia käytetään usein tuomaan sääntöjen .

Liveroolipelaaminen

Liveroolipelejä pelataan suurella ihmisryhmällä, joka toimii fyysisesti näytellen rooleissaan ja pukeutuu tilanteen vaatimalla tavalla. Pelaajat kerääntyvät sovittuun paikkaan, joka toimii pelimaailmana. Tällaiset paikat voivat olla vuokrattuja rakennuksia, metsäalueita tai muita vastaavia suljettuja alueita. Ryhmät ovat yleensä paperin ja kynän kanssa pelaavia ryhmiä suurempia. Ei ole tavatonta, että pelaamaan kokoontuu satoja pelaajia koko viikonlopun tai lyhyen loman yli kestäviin sessioihin. Tietokoneroolipelit ovat kehittyneen klassisten roolipelien tietokoneversioista. Tietokoneroolipeleissä yksi pelaaja ohjaa yhtä hahmoa tai kokonaista ryhmää elektronisesti simuloidussa ympäristössä. Nykyään roolipelillä tarkoitetaan tyypillisesti tietokonepelien pelityyppiä, jossa pelaajan täytyy kehittää hahmoaan tai ryhmäänsä, ja tähän kehitykseen vaikuttavat erilaiset tilastot, yleensä voimakkuus, ketteryys, karisma ja niin edelleen. Myös ensimmäisen persoonan ammuskelupelit, jotka tarjoavat pelaajalle vastaavanlaisia kehittymismahdollisuuksia, sisältävät joitain roolipelielementtejä.

Liveroolipelaaminen
Marianne

Kommentointi on suljettu.